• Thu. Jun 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Hadis Jusić tražio 3 miliona KM za Dom zdravlja – Konaković potez smatra populističkim

Advertisements

Delegat u Domu naroda FBiH, Hadis Jusić, podnio je inicijativu u kojoj traži od Vlade FBiH da nakon usvajanja Budžeta Federacije, uplati sredstva u iznosu od 3 miliona KM za sanaciju Doma zdravlja Bihać. Kao što znamo, potres koji je pogodio Petrinju, ostavio je traga i u Krajini, najviše na Domu zdravlja. Gotovo svi odjeli Doma zdravlja su iseljeni, a po zapisniku stručnih lica, DZ je u potpunosti uništen i nije za upotrebu. Na inicijativi, Hadisu se zahvalio i Kabinet Gradonačelnika, ali iza zahvale stoje svi građani Bihaća.

Dom Naroda je donio zaključak, da zadužuje Vladu FBiH da Domu zdravlja Bihać hitno dodijeli 3 miliona KM. Nažalost, iz komentara Hadisa Jusića saznajemo da je Elmedin Konaković imao zamjerke na njegovu inicijativu, smatrajući taj potez populističkim.

Općenito je dobro da je budžet usvjen, jednostavno zbog funkcioniranja cijelog sistema, a i zbog stavki koje će ići za borbu protiv pandemije COVID-19. I iz prošlogodišnjeg budžeta je značajan novac izdvojen u te svrhe, a i sada će, prvenstveno u cilju spašavanja radnih mjesta i pomoći svim granama privrede. Kada je u pitanju moj zahtjev za izdvajanjem tri miliona KM za bihaćki Dom zdravlja, on nije došao u skladu sa procedurom, budući da je zaključena bila javna rasprava o budžetu. Međutim, drugog načina nije moglo ni biti jer se zemljotres desio u vrijeme kada više nije mogla biti ispoštovana procedura. Stoga je kolega Elmedin Konaković imao neke zamjerke, nazivajući zahtjev da se Bihaću izdvoji novac za Dom zdravlja “populističkim”. Ako iko koristi populističke metode, onda je to on, ja se na to nisam ni obazirao. Prigovaralo se što nije inicijativa došla redovnim putem kroz amandmane, ali nije ni mogla doći s obzirom na ove okolnosti kad se zemljotres desio i kad smo saznali kolike su razmjere štete“ – objašnjava Hadis Jusić, delegat u Domu naroda iz Bihaća.

Pitamo se, da li bi potez bio populistički da se radilo o nekom od Domova zdravlja sa Kantona Sarajevo.

 240 ukupno pregleda,  1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *