• Thu. Jun 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Evo kada bi u BiH trebale doći prve doze vakcina protiv COVID-a

Byadmin

Jan 8, 2021 , , ,
pfeizer_vakcija
Advertisements

Agonija oko nabavke vakcina protiv koronavirusa u našoj zemlji mogla bi se vrlo skoro okončati. Prve doze vakcina uskoro bi trebale stići i do naših zdravstvenih ustanova. Kako saznaje portal Klix.ba, Bosna i Hercegovina treba da do 18. januara izrazi spremnost za prijem vakcina protiv koronavirusa iz COVAX programa u kojem su odnedavno i vakcine kompanije “Pfizer”.

Prva isporuka toliko čekanih vakcina u našu zemlju trebala bi stići krajem ovog mjeseca ili početkom narednog, a najkasnije 10. februara.

Vakcine će dolaziti sukcesivno, u manjim pošiljkama svake sedmice.

Kako saznaje naš portal, krajem januara bit će nabavljeni i posebni frižideri koji su neophodni za skladištenje nekih od tipova vakcina, posebno ovih “Pfizerovih”, koje su prve odobrene širom svijeta.

Isporuke vakcina protiv koronavirusa u okviru programa COVAX, kojim koordinira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za podršku manje razvijenim zemljama, trebala bi započeti ovog mjeseca, saopćeno je danas.

“Prema informacijama kojima raspolaže Federalno ministarstvo zdravstva, kao što je to već saopćio i ministar Vjekoslav Mandić, vakcine se očekuju u periodu između 18. januara i 10. februara. Najvjerojatnije će to biti ‘Pfizerove’ vakcine, a još nemamo informaciju o količini vakcina”, kazao je i Čerkez.

Ovu informaciju potvrdila je za Reuters zvaničnica WHO-a Kate O’Brien rekavši da bi isporuka trebala početi do kraja januara. Ukoliko dođe do određenih proceduralnih poteškoća, isporuka se može očekivati početkom i sredinom februara.

“Potrebno nam je oko sedam milijardi dolara da bismo isporučili dovoljno vakcina u ove zemlje do kraja 2021. godine. Preko programa COVAX već je prikupljeno oko 6 milijardi od ukupno 7 milijardi dolara”, kazala je O’Brien u svom online obraćanju.

Izvor: klix.ba

 285 ukupno pregleda,  1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *