• Thu. Jun 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Osvrt na potrese u Petrinji

Byadmin

Jan 5, 2021
Advertisements

Svjedoci smo da, gdje god se desi humanitarna kriza, dolazi i do raznih zloupotreba. Dešavalo nam se to u ratnom i poslijeratnom periodu kada su mnogi došli do velikih bogatstava preko leđa drugih, dešava nam se i u migrantskoj krizi. Nažalost dešava se i na području Petrinje koju je zadesio potres jačine 6,2 po Rihterovoj skali, a od tad su se desile stotine manjih potresa. Izgubljeni su životi, porušeni domovi. Čitava regija je uskočila u pomoć, konvoji pomoći pristižu sa svih strana. Danas, otišao je i konvoj pomoći s USK.

I onda nastupa haos.

Crveni Križ RH dolazi neorganizovan, nisu se pravili popisi pa su jedni dobili previše, drugi ništa. Pojavio se i problem pljačkanja kuća, ali i presretanje volontera i otimanje stvari. Brojne žalbe su ispisane na Facebook grupu za pomoć Petrinji. U tim trenucima ni Vlada RH nije reagovala jer nisu proglasili vanredna stanja niti iskoristili rezerve koje bi trebali imati. Pojavile su se i osobe koje krive Vladu RH za izgradnju loših kuća bez armature kao donacije obnove nakon rata. Zbog nedostatka armature, mnoge novije kuće su porušene. Kamp kućice i stambeni kontenjeri nisu dodjeljivani samo onima kojima je potrebno, već i onima kojima nije. Sva pomoć je dolazila u centar, dok je okolica bila zanemarena.

Preokret pravi narod, koji se na grupama organizira, dogovaraju obilaske terena koji su zabačeni i zaštitu ljudi. Mnogi su ponudili smještaj,a donacije se daju direktno ljudima kojima je potrebno, zaobilazeći Crveni križ i komplikacije. Uz to, javljaju se navijači koji su dijelili donacije, popravljali štete i pružali sigurnost od ponovnih pljački volontera.

Vladi ni to nije bilo dovoljno, pa proziva navijače, nazivajući ih huliganima koji piju i smetaju. Srećom, ostaju ujedinjeni i nastavljaju pomagati jedni drugima, javljati gdje je pomoć najpotrebnija i sprječavati dalje pljačke hrvatskog naroda. Svi oni, izgubili su mnogo, ali skupa, pokušat će da budu jedni uz druge. Nažalost, mnogo je onih koji zloupotrebljavaju situaciju, kradu donacije i pokušavaju se obogatiti.

Na svu sreću, postaju sve organiziraniji i uskoro bi uz donacije, život mogao biti koliko-toliko normalan. Narodu koji je zadesio zemljotres želimo brz oporavak, da ostanu ujedinjeni i pomognu jedni drugima.

 417 ukupno pregleda,  1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *