• Thu. Jun 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Učenici sniženo vladanje jer je slavila dan Državnosti BiH

Byadmin

Jan 5, 2021
Advertisements

Učenica razreda u OŠ „Petar Kočić“, Sjenina Rijeka – Republika Srpska, je kažnjena disciplinskom mjerom zbog izostanka iz škole u trajanju od pet časova. To ne bi bio strašan slučaj da se direktorica škole nije lično zauzela za kažnjavanje učenice jer je slavila 25. Novembar, dan državnosti Bosne i Hercegovine. Djevojčica u povratničkom naselju Sjenica Rijeka je kao razlog izostanka navela činjenicu da je na taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ali isti nije prihvaćen. U prilogu i odluka direktorice škole Mevlide Dervišefendić.

Da li se na ovaj način ugrožavaju prava bošnjačke djece na teritoriji RS?

Zbog toga je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić direktoricu pozvao na ostavku.

“Pozivam direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da kao jedini mogući odgovor u ovoj situaciji podnese ostavku, javno se izvini Lamiji Huskić, njenoj porodici i svim patriotama ove zemlje. Njen postupak je za svaku osudu i prezir, ostavka bi donekle ublažila gorak okus kod Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine da i pored svega učinjenog našem narodu i onoga što se danas čini od vlasti u ovom entitetu postoje Bošnjaci koji su spremni slijepo služiti tom sistemu”, rekao je Salkić.

Pozvao je i OHR i OSCE da poduzmu korake na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu jer diskriminacija znači direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 271 ukupno pregleda,  1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *