• Thu. Jun 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Kada mrtvi odluce GLASATI

Byadmin

Sep 10, 2020
Advertisements

IzGlasali mjesecima nakon smrti
borna vaskrsnuća u Sanskom Mostu:
Piše:

 boss-news.com

Mehmed Alihodžić umro je 25. avgusta 2016. godine i sahranjen je na mezarju Greda kod Sanskog Mosta. Mjesec i po kasnije, umrli Mehmed Alihodžić je glasao na lokalnim izborima održanim 2. oktobra 2016. godine i to na biračkom mjestu Mahala 2. Štaviše, rahmetlija se čitko potpisao pored svoga imena i prezimena koje se nalazilo na 33. mjestu Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

Ovaj dokument iznad je Izvod iz matične knjige umrlih Općine Sanski Most. U njemu je navedeno da je Mehmed Alihodžić, sin Juse i Hasnije, rođen 10. avgusta 1943. godine preminuo u zoru, u 4 sata,  25. avgusta 2016. godine. Još je navedeno da je Mehmed Alihodić bio prijavljen na adresi Mahala 59 u Sanskom Mostu, te mjesto sahranjivanja.

A ovaj dokument je Izvod iz centralnog biračkog spiska u Sanskom Mostu, korišten prilikom održavanja općinskih izbora 2016. godine.  Mehmed Alihodžić je, vidi se na dokumentu, potpisao da je glasao. I, tako je postao jedan od 430 birača k oji su glasali na biračkom mjestu Mahala 2. Samo, on nije jedini preminuli koji je na tom mjestu vaskrsnuo izbornoga dana.

Ponovo Izvod iz Centralnog biračkog spiska – Općina Sanski Most, biračko mjesto Mahala 2, lokalni izbori održani 2. oktobra 2016. godine. Pod rednim brojem 229 nalazio se Hasan Hadžić. Piše da je glasao i njegov potpis se nalazi na mjestu gdje se potpisuju birači.

Opet biračko mjesto Mahala 2 u Sanskom Mostu. Lasić Mustafe Husein uzeo je aktivno učešće na lokalnim izborima održanim 2. oktobra 2016. godine. Na biračkom spisku je njegovo ime bilo pod rednim brojem 450. U rubrici – potpis birača stoje rukom ispisani inicijali L.H., koji bi trebali biti dokaz da se Husen Lasić pojavio na biračkom mjestu Mahala 2 i glasao.

Izvod iz Matične knjige umrlih dokazuje da je Husein Lasić umro čak tri godine prije održavanja izbora na kojima je glasao. Službeno, Lasić je umro 29. jula 2013. godine, u 18 sati u Sanskom Mostu. Prethodno je bio nastanjen na adresi Mahala 158. Sahranjen je na groblju Greda kod Sanskog Mosta.
Dakle, samo na biračkom mjestu Mahala 2 glasale su najmanje tri mrtve osobe. Prema službenim rezultatima lokalnih izbora 2016. godine, kandidat koalicije SDA/SBB Faris Hasanbegović pobijedio je u utrci za načelnika Općine Sanski Most osvojivši 5682 glasa. Enes Eminić iz koalicije SDP/DF osvojio je svega 446 glasova manje. Ključna razlika napravljena je upravo na biračkom mjestu Mahala 2, gdje je Hasanbegović osvoio 295 glasova, a Eminić 115. Ukupno je bilo važećih 410 listića, dok je nevažećih je bilo 20.
Prema izvorima Istrage, kompletnu akciju izborne krađe osmislio je i vodio Asim Kamber, dugogodišnji vladar Sanskog Mosta i SDA Unsko-sanskog kantona. Mediji su već ranije pisali da je Kamber bio organizator izborne krađe, a o svemu je javno svjedočio i njegov suradnik Muhamed Zekotić. Međutim, dokumenti koji dokazuju glasanje mrtvih do sada nikad nisu objavljeni.

 89 ukupno pregleda,  1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *