• Sat. Jul 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Sve za koaliciju i vlast…SDP neposlusne stavljaju na dno liste …

Byadmin

Aug 1, 2020
Advertisements

Najavljuju iz SDP Bihaća kako na predstojećim lokalnim izborima nastupaju sa jakim kandidatom za gradonačelnika i listom sa relevantnim kandidatima. Zaboravljaju drugovi da se na izborima ne broje kandidature, već osvojena pozicija gradonačelnika i broj osvojenih vijećničkih pozicija u Gradskom vijeću Bihaća.

Sasvim sigurno će omjer „ponude“ i „ostvarenih rezultata“ biti najlošiji kod SDP Bihaća, jer nema u Bihaću partije ili stranke sa više odličnih članova i katastrofalnog rukovodstva u Krupskoj. Nije tajna da SDP Bihać ima razvijenu infrastrukturu, vrijedno i odano članstvo, te da bi trebao biti glavni izazivač i najveća prijetnja SDA Bihaća. Ali teško ćete naći danas iole razumnog člana SDP Bihaća koji u to vjeruje.
U SDP Bihaća smatraju da koga god stave na listu, njihovi birači će automatizmom glasati za njih – i u pravu su. Mogu iz zajebancije staviti na listu Hamdiju Lipovaču, njihovi birači to uopće neće shvatiti, i dalje će glasati za SDP, jer se oni dijele u tri grupe. Prvu grupu čine starci koji se vole sjećati kad su bili mladi i lijepi u vrijeme Tita i Jugoslavije, pa ih SDP podsjeća na to vrijeme. Drugu grupu čine oni kojima mozak radi na bipolarnom nivou SDP-SDA. Ne žele SDA, pa im ostaje SDP. I treću grupu čini vojska članova partije i sitnih uhljeba koji su zaposleni preko partijskih veza i vezica.
U dva pokušaja vladanja (od Hamdije i Albina, do Fatke) su se pokazali daleko gorim u praksi od SDA, kojoj glume alternativu. Kojim to SDP-ovim kadrovima Bišćani mogu preko noći povjerovati, s obzirom da su do jučer bili na vlasti i pokazali sve što znaju? SDP Bihaća ima problem sa kadrovima, a razlog je što se u ovoj partiji uglavnom filtriraju samo poslušnici. Nakon što su mnogi značajni ljudi otišli iz SDP-a, on se pretvorio u jedno profitno udruženje koje brine o svojoj gujzici. Ono što je sad nastalo u SDP Bihaća ponajviše liči na očajničko zahvatanje s dna kace. Ono što ostane kad istrošiš najbolje, pa one jako dobre, pa solidne, pa prosječne, pa onda kreneš da grebeš kutljačom.
Posljedice načina djelovanja iz prethodnog perioda i danas se osjećaju, jer je ljevica u Bihaću potpuno uništena, odvojena od stvarnosti, odvojena od primarnog glasačkog tijela, odvojena od temeljnih ideja i zapravo funkcionira kao družina Pere Kvržice. Partija je podjeljena na medjusobno posvadjane grupe i frakcije, s uništenim imidžom i nenormalno lošom kadrovskom politikom. Osim toga oni se ideološki gube. Malo žele dokazati svoje lijeve korjene, pa zahtijevaju radnička prava, malo im se ubacuje liberalizam, mada SDP nema veze sa liberalizmom.
Nevjerovatno je da u ovoj partiji ne razumiju kako je posao socijaldemokrata 21. stoljeća zalaganje za radnike, a ne koketiranje sa laburistima (uz to, još i sljedbenicima ratnog zločinca Fikreta Abdića). Manjak kadrova, barem prema javnosti, mogla bi se sakriti s jakim kandidatom za gradonačelnika i jakim predsjednikom partije, ali nemaju ni njih. Priča sa Hajrom Havićem je unaprijed izgubljena, jer je on čovjek farme, lišen elementarnog političkog erosa i svih nosivih greda harizmatske osobe. S druge strane više nije ni zabavno gledati koliko je Alen Zulić ispod nivoa zadatka. Osim što ga prate brojne afere, skrenuo je u anarhističe vode, jer je počeo u svom političkom radu primjenjivati silu. Način na koji se Adnan Habibija ponaša u partiji sve govori. Svijestan da se ljuljaju medju konopcima, Habibija će ih gadjati tačno u arkadu koja je već prsnula, nakon što je saznao da će ga huknuti negdje na dno liste za Gradsko vijeće Bihaća.

 88 ukupno pregleda,  2 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *