• Sat. Jul 24th, 2021

Boss News

Politički magazin

Drugi genocid u 30 godina,ovaj put nad obrazovanjem BiH..Krajina

Byadmin

Jul 29, 2020
Advertisements

Krajina je godinama bremenita svakojakim problemima, pogotovo otkako je postala centar migrantske krize. Ali ono što mora izazvati zabrinutost je da se svakim danom potvrdjuje kako je Krajinu bremenita aferama, jer se iz dana u dan nastavljaju stare i otvaraju nove afere. Taman se malo slegne prašina, evo druge još drastičnije.
Tako se krajem prošle godine nije ni slegla prašina oko akcije SIPE kodnog naziva „VAR“, koja je bila usmjerena protiv više nogometnih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica, a uslijedila je druga drastičnija policijsko-tužilačka operativna akcija kodnog naziva „Pero“ , koja je otkrila jednu od najozbiljnijih i najjačih korupcijskih afera u modernoj Krajini.
Medju uhapšenima u obje akcije su bili i funkcioneri ASDA: Irfan Durić, zastupnik ove stranke u Parlamentu F BiH i Admir Hadžipašić bivši predsjednik Skupštine USK-a i vlasnik cazinskog centra za obrazovanje odraslih „VITA plus“. Hadžipašić je ranije obnašao dužnost kantonalnog zastupnika i delegata u federalnom Domu naroda, a bio je i generalni sekretar ASDA.
Četriri kantonalna tužioca su uključena u ovu istragu, a ona bi trebala i da pokaže, ne samo tko je osim Hadžipašića, Pajića i Topčagića sve bio uključen u radnje koje se dovode u vezu s krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi, poreske utaje i pranje novca, nego i gdje su završavala višemilionska sredstva ostvarena u ovom krivičnom djelu?
Policijski službenici SIPE su u okviru navedene operacije, u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izdali pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM, na devet računa koji su otvoreni u pet banaka, na ime tri fizička i tri pravna lica.
Da li se ovdje radilo o jednostavnoj operaciji finasiranja crnih fondova ASDA? Da li je „VITA plus“ bila bankomat za ASDA, a Admir Hadžipašić glavni rizničar crne hazne ove stranke? Da li su ovim prljavim novcem plaćani podobni, finansirane izborne kampanje, kupovane većine? Postoji opravdana sumnja za sve navedeno, s obzirom na prošlost doajena ove stranke Rifeta Hozanovića, koji nije prezao ni od zloupotrebe merhametovskih sredstava.
Na kraju moramo se zapitati, da li navedene velike afere ukazuju na bezočne mehanizme razbojništva u kome su učestvali visokopozicionirani kadrovi ASDA? Da li se ovdje oni kriju iza kradje kao legitimne politike? Na kantonalnom pravosudju je zadatak da dokaže upletene i zamršene konce, a prije svega i prije svih kuma koji stoji(ili zasjeda) na vrhu piramide

 92 ukupno pregleda,  1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *