• Tue. Aug 11th, 2020

boss-news.com

politicki magazin

Odnos Austrije prema ljudima, jel su samo muslimani..

Avatar

Byadmin

Jul 22, 2020

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog “političkog islama”. Riječ je o inicijativi koju je prethodna vlada Austrije najavila još u januaru ove godine, a brojne nevladine organizacije su osudile takav antiislamski stav tadašnje radikalne desničarske politike, javlja Anadolija.
Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacijski centar biti osnovan s ciljem prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motiviranog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata takozvanog “političkog islama“.
Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, grupa za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika partije Zelenih, koalicionog partnera u austrijskoj vladi.
Zvanični Beč tim centrima želi nadzirati rad svih muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati.
Prvi i jedini dokumentacijski centar u Austriji osnovan je 1963. godine u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama.
Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavlja nacizam i islam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *